Szűrővizsgálatok a pécsi Átmeneti Otthonban

Klubunk tagjai az országban másodikként – a Balatonlellei LC után - Dr. Liszovszki Ágnes

4. sz. zónaelnök asszony által kezdeményezett, és a Lions Clubok Magyarországi Szövetsége által támogatott projekt keretében, a Pécsen található Ifjúságért Egyesület Családok Átmeneti Otthona Intézményének, Pécsbányatelepi anyaotthonában végzett preventív szűréseket 2020. november 28-án.

Maximális körültekintéssel és a megfelelő óvintézkedések megtételével kezdtek hozzá tagjaink a feladat végzéséhez. A szűrések megkezdése előtt természetesen megtörtént, minden résztvevő hőmérséklet ellenőrzése, és kellő védőfelszereléssel ellátása.
Az adminisztrációkat követően az otthon lakói, felnőttek és a 3 év feletti gyermekek szemészeti szűrését dr.Szava Éva főorvos asszony végezte, aki már hosszú évek óta részese a szemszűrő programjainknak.több gyermeknél indokoltnak is tartotta a további szemészeti vizsgálatot. A diabétesz vizsgálatot kérő felnőttek szűrését követően klubunk részéről első ízben fogászati vizsgálatot is végzett két fiatal lelkes tagjelöltünk.
Minden szűrésben résztvevő azonnali ajándéknak is örülhetett, kaptak 1-1 db mosolygós zöld almát, és Zónaelnök Asszony jóvoltából pedig fogkrémet és fogkefét.
A szűrések nagyon gyorsan, rendezetten zajlottak. Végezetül az Intézmény képviselőitől emléklappal, és a klubtagjaink által önzetlenül felajánlott rengeteg ajándékkal köszöntünk el.
Jelenlétükkel megtisztelték a programunkat Keys Mária Hermina kormányzó és dr.Liszovszki Ágnes zóna elnök asszonyok is.
Nagy segítségként és hálával fogadták az anyaotthon lakói azt a sok-sok ruhaneműt, műszaki cikket, iskolaszert, az édesanyák számára tisztálkodási szereket, édességet a gyermekeknek, amiket klubunk azon tagjaitól kaptak, akik korukból adódóan távolmaradtak, viszont önzetlen adományaikkal fontosnak tartották, hogy segítsék az anyaotthon lakóinak életét ebben a nehéz helyzetben.
Célunk ezzel a szúréssel nemcsak a preventíve jelenlét, hanem a jószolgálati adományozás is.
Nagyon nagy öröm volt látni az itt lakó, hátrányos helyzetű gyermekek szemében a csillogást, és azt az örömöt, ”hogy jöttek ide nénik, bácsik, akik most csak Ő miattuk vannak itt, velük foglalkoznak, és még ajándékot is hoztak”.
A vizsgálatokra szintén nagy szükség volt, ebben a nehéz járványhelyzetben, hisz ezeket a szúréseket szüleik nagyon nehezen, de leginkább egyáltalán nem tudták volna elvégeztetni. Ebben az anyaotthonban a 30 szűrt lakóból 13 gyereknek lesz szüksége szemüvegre. A további vizsgálatokra való ajánlás is ezt bizonyítja, amiről az intézmény vezetője tájékoztatva lett, miszerint szükséges a további vizsgálatokra való egyeztetés, hiszen mi most csak szűrtünk, diagnózist nem állítunk fel. 

Lions jelszavunknak most még nagyobb a súlya…  We serve – Szolgálunk.


Képgaléria


Hogyan lehet Lions Club tag?

A lions klubtagok idejüket és a képességeiket felajánlva segítik, erősítik a közösségeiket. A Lion a jószolgálati munka tapasztalatain keresztül új képességeket szerezhet, tartós barátságokat köthet, találkozhat igazi kihívásokkal, és sokat tanulhat, fejlődhet a feladatok megoldása során.

További információk a belépésről vagy Lépj velünk kapcsolatba