Láthatatlan vacsora Pécsen

A Vakok és Gyengénlátók Baranya Megyei Egyesülete által szervezett „láthatatlan vacsorán” vettünk részt, a Paulus Étteremben, 2020. október 16-án.

Mivel október hónap a látás hónapja, a láthatatlan vacsora megszervezését, azért erre a napra tervezték, mert 2020. október 15-én volt a Fehérbot Nemzetközi Napja.

Klubunk évek óta komoly anyagi támogatást nyújt az Egyesületnek, hiszen a Lions Szövetség világszerte, elsősorban a látás megőrzését, látássérültek, a környezetvédelem, az éhség elleni küzdelem, a cukorbetegség megelőzése és a gyermekrákban szenvedők érdekében tevékenykedik.
A rendezvényen klubunkból 5 klubtag és hozzátartozója képviseltette magát.

Amint belépünk, egy szemkötőt kaptunk. Innentől kezdve, kiiktatásra került az az érzékszervünk, melynek hiányát eddig csak otthon, amikor nem kapcsolunk villanyt, és keresünk valamit, akkor tapasztaljuk meg. Hányszor fordult elő, hogy csak tapogatoztunk, és inkább villanyt kapcsoltunk.
Sajnos a látássérült, vak emberek nem tudják „felkapcsolni” a villanyt.

Ők a nap 24 órájában így élik az életüket.

Még a kabátunkat sem vehettük le. Amikor bementünk – egészen pontosan bevezettek minket – az étterem hátsó különtermébe, első feladatunk a fogasra történő kabát felhelyezését követően, a székünk megtalálása volt.

Egyáltalán nem tudtuk érzékelni, hogy ki hol ül, és mennyien vagyunk a teremben. Csak sok hangot hallottunk. Főleg azoktól, akik most csak átmenetileg nem láttak.Helyfoglalást követően, Bögyös Zoltán a VGYOSZ Bm-i Egyesületének elnöke, röviden tájékoztatta a résztvevőket, hogy hogyan fog zajlani a láthatatlan vacsora. Elmondta, hogy az asztalokhoz 3 „látó”, de jelen helyzetben szemkötős vendég ült, és 1 fő látássérült/vak ember. Az asztalokra kihelyezésre került egy kancsóban limonádé, és fel van terítve az asztal.  

Ekkor kezünkkel óvatosan próbáltuk kitapogatni, hogy mi hol van az asztalon.Sikerélményt jelentett, amikor a kancsóból úgy tudtunk önteni limonádét a saját poharunkba, hogy nem öntöttük ki. Persze azt meg sem kíséreltük, hogy a szomszédunknak is töltsük.

A vacsora felszolgálásánál a pincérek nagyon rutinosan és gyorsan felszolgálták az ételeket. Többször meglepődtünk, hogy egyszercsak ott termettek mögöttünk, és fel és leszedték a terítéket.

Nagyon meglepődtünk, hogy a szaglásunk és az ízlelésünk valójában mennyire fejlett, látás nélkül mennyire kiteljesednek az illatok és az ízek.
Látássérült asztaltársunkhoz csak úgy záporoztak a kérdések, hiszen ilyen helyzettel most találkoztunk először.

Először kicsit fura volt, hogy a legfontosabb érzékszervünk „kiiktatásra került”, de mindannyian nagyon ügyesen megoldottuk az esti vacsorát. Persze több-kevesebb sikerrel.

Itt azért azt is meg kell említenem, hogy az étel minősége is kiváló volt, és a kancsókba kitett limonádé is nagyon finom volt.

Köszönjük Janinak az este zenei programját, a VGYOSZ Bm-i Egyesületének a színvonalas szervezést, és a két szervezet közötti barátság további elmélyítését is.

Fontos üzenete az estének:

Ha a látássérült, vak emberek szemével „nézzük” a világot, akkor csodálatos értékek fognak előttünk megnyílni.

A program célja a társadalmi érzékenyítés, mely során a „nem látássérült” emberek átérezhetik látássérült- vak emberek mindennapjait, elősegítve a saját élményekre épülő empatikus képességek fejlesztését, és az esélyegyenlőség megvalósulását.

 


Képgaléria

Hír kategóriák

Lions szövetség eseményei

Club események

1% támogatás

Kérjük, adója 1 %-ával támogassa szervezetünket, és általa a hátrányos helyzetűeket. Klubunk az adományok 100%-át a nélkülözőknek juttatja.

Pécsi Első Lions Club

Adószámunk:
19031192-1-02
Számlaszám:
501001121210406000000000

cím: 7623 Pécs,
Szabadság utca 40.

Hogyan lehet Lions Club tag?

A lions klubtagok idejüket és a képességeiket felajánlva segítik, erősítik a közösségeiket. A Lion a jószolgálati munka tapasztalatain keresztül új képességeket szerezhet, tartós barátságokat köthet, találkozhat igazi kihívásokkal, és sokat tanulhat, fejlődhet a feladatok megoldása során.

További információk a belépésről vagy Lépj velünk kapcsolatba